Rogaliki krucho – drożdżowe
Drożdże 50 g rozkruszyć; 1 łyżka cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki wymieszać i odstawić do ”ruszenia” na 15- 20 minut. Mąka 0,5 kg + 250 g masła lub „ Kasi” starannie połączyć, następnie dodać rozmieszane 3 – 4 jaja całe, szczyptę soli i wszystko razem wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki aż wyrośnie / około 1 godzina/. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty szerokości około 15 – 16 cm. Grubości 3 – 4 milimetry.
Pokroić na trójkąty, położyć trochę dżemu z pigwy, wiśnie, kawałki jabłka itp. Zawinąć w rogalik.
Na blaszce muszą trochę podrosnąć, posmarować rozbitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stop. Celcjusza około 20 minut.
Rogaliki polukrować : 1 szklanka cukru pudru, sok z ½ cytryny, 4 – 5 łyżek wrzącej wody.
Paszteciki
Z tego samego ciasta można upiec paszteciki z różnym nadzieniem – z wierzchu posypać kminkiem.
Tereska robi ciasto z podwójnej ilości – połowę na rogaliki, połowa na paszteciki.
Smacznego!
Przepis od Teresy Żemojcin