Na zdrowie i urodę – winogrona

Sezon na winogrona

Nie rosną u nas  jakieś wymyślne odmiany. Próbujemy bardziej szlachetnych, ale z nimi są same problemy, przemarzną, nie zdążą dojrzeć, albo chorują. Nie stosujemy żadnych chemicznych oprysków, więc …..kochamy te zwykłe małe, ciemne winogrona, które rosną od lat, cieszą od wiosny,  gdy pokryją się pięknymi liśćmi, później kwitną, owocują na zielono, aby jesienią przybrać piękny … no właśnie jaki to jest kolor? Fioletowy, a może granatowy? Nie ważne ! Ważne, że są  pyszne i że mamy z nich sok na cały rok.

Winogrona doceniane są już od tysiącleci także ze względu na swoje właściwości odżywcze.

Ich spożywanie może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści. Zawarte w nich flawonoidy skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami, które wywołują nowotwory i przyspieszają proces starzenia się skóry. Obecne w owocach fitochemikalia mają obniżać ciśnienie krwi, a z kolei znajdujący się w nich resweratrol usprawnia pracę układu krwionośnego.
Winogrona są ponadto źródłem niezwykle cennego dla kobiet pierwiastka, czyli boru, który jest odpowiedzialny za regulację poziomu hormonów żeńskich. Jedząc te owoce, dbamy o zdrowie i urodę.

Oprócz wspomnianych substancji odżywczych, winogrona zawierają również szereg witamin i minerałów. Obecne są w nich witaminy: C, E, A, K i witaminy z grupy B. Ponadto owoce winnego krzewu stanowią źródło: żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, selenu i fluoru. Obecne są w nich również: jod, kwas foliowy, ryboflawina i niacyna. Sięgając po winogrona, dostarczasz więc swojemu organizmowi wiele dobroczynnych składników.

Istnieje bardzo wiele odmian winogron. Szacuje się, że jest ich około 5 tysięcy, z których około 250 jest uprawianych na skalę masową.

I na koniec przykład winogron, które są piękne,ale nie dojrzewają. A podobno klimat się ociepla? Październik ma być ciepły, to może w tym roku……….

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *