pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami
Składniki:
2-3 spore garście świeżych liści pokrzywy (najlepiej tuż po zebraniu),
2 garście słonecznika,
garść orzechów nerkowca,
60 g oliwy z oliwek dobrej jakości,
2 ząbki czosnku,
sól.
Mocna nalewka wytrawna lecznicza
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy wytrawny
60 g świeżych liści pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)
40 g świeżych kłączy pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)
(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)
500 ml wódki 40%
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 2-3 razy dziennie po 2-3 łyżeczki od herbaty. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
Słodka nalewka leczniczo-aromatyczna
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy łagodniejszy
30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)
20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)
(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)
4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza)
sok i skórka z 1 ekologicznej cytryny
300 ml wódki 40%
150 ml wody przegotowanej
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1-2 razy dziennie po 30-50 ml. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
Zielone winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy na winie
30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)
20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)
(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)
4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza) – możesz pominąć, jeśli wolisz wino wytrawne
sok i skórka z 1 ekologicznej pomarańczy
1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka zmielonej)
1 łyżeczka goździków
1 butelka wina białego ekologicznego wytrawnego (lub czerwonego, jeśli wolisz – wtedy wino nie będzie zielone)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1 dziennie po małej lampce takiego wina (50 ml). Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
Macerat/ekstrakt typowo wodny z pokrzywy
Najlepszy dla dzieci oraz dla osób, które kategorycznie nie mogą spożywać alkoholu. Idealny jest do użycia zewnętrznego – przecierania ran (i wszelkich zmian owrzodzeniowych, łuszczycowych, chorobowych), wcierania we włosy, przepłukiwania ich. Zewnętrznie można go stosować aż do poprawy.
1 szklanka świeżych liści pokrzyw (lub korzeni lub mieszanki)
(lub 2 łyżki łącznie suszonych)
3 szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją, zalej wodą. Odstaw na 6-8 godzin, a następnie przecedź. Przechowuj w lodówce. Spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżce. Kurację stosuj 1-2 tygodnie, a następnie rób przerwy 2-3 tygodniowe. W ciągu 3 miesięcy możesz przeprowadzić taką kurację 3 razy.
Ultrawzmacniający sok z dodatkiem pokrzywy
smaczny dla każdego
3 garście świeżo zebranych liści pokrzyw
2 jabłka
3 marchewki
1 burak
kawałek korzenia imbiru (opcjonalnie)
do podania dla każdego po 1 łyżce oleju lnianego zimnotłoczonego lub innego ulubionego (opcjonalnie)
Dokładnie umyj i osusz wszystkie surowce. Wyciśnij sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Pij od razu <3
Herbatka pokrzywowo-ziołowa
moja ulubiona, idealna wieczorem oraz przy niestrawnościach
(na 1 litr wrzątku)
1-2 łyżki suszonej pokrzywy (lub 2 garście świeżej)
1 łyżka rumianku
2 łyżeczki kłącza tataraku
2 łyżeczki tymianku
1 łyżka mięty
Ocet pokrzywowy
do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia
kilka garści pokrzywy
ocet jabłkowy nierafinowany (lub inny nierafinowany)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zapełnij słoik ściśle pokrzywą, zalej octem tak, żeby była przykryta. Maceruj 2 tygodnie, przecedź.
Pesto pokrzywowe
na zimno ma niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne, jest bazą do wielu potraw
(1 słoiczek)
3 garście liści pokrzywy
1 garść bazylii (lub np. natki pietruszki)
2 ząbki czosnku
5 łyżek pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek z zimnego tłoczenia (Extra Vergine)
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innego słodzidła)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Wszystko zblenduj na gładko, w razie konieczności dodaj trochę więcej oliwy. Podczas blendowania pokrzywa przestaje być kłująca, także się nie martw o swoją jamę ustną 🙂
Chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół
banał do zrobienia
2 – 2,5 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub razowej)
¾ szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej; jeśli użyjesz razowej mąki trzeba użyć o około ¼ szkl wody więcej, bo otręby wciągają wodę)
1 paczuszka suszonych drożdży (7 g) lub 1 łyżeczka (wytłumaczę niżej)
1 – 1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 słoiczek pesto z pokrzywy (przepis wyżej)
Przy wariancie całej paczki drożdży (7g) – wariant szybszy: Wszystkie składniki wrzuć do miski i wyrób około 10 minut na gładką, ale dość wilgotną masę. Następnie masę rozpłaszcz dłońmi na prostokąt, posmaruj pesto, zwiń i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrastania (aż podwoi objętość). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 45 min. Możesz po 35 min wyjąć chleb z formy i dopiekać go bez formy (będzie fajnie chrupiący).
Przy wariancie 1 łyżeczki drożdży – wariant wolniejszy: Wszystkie składniki po prostu wymieszaj na gładką masę, nie trzeba wyrabiać. Następnie odstaw masę w MISCE na godzinę do podwojenia objętości, wstaw do lodówki na noc (może być też 24 h). Po nocy odstaw masę w temp pokojowej na 2 godziny. Następnie masę rozpłaszcz dłońmi na prostokąt, posmaruj pesto, zwiń i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrastania (aż podwoi objętość). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 45 min. Możesz po 35 min wyjąć chleb z formy i dopiekać go bez formy (będzie fajnie chrupiący).
„Twarożek” roślinny z pokrzywą
wspaniała roślinna alternatywa twarogu
1 kostka tofu naturalnego ekologicznego
5 łyżek naturalnego jogurtu sojowego lub kokosowego
6 łyżek nasion słonecznika
3 łyżki pesto z pokrzywy (przepis wyżej)
sól i pieprz do smaku
wrzątek do namoczenia słonecznika
Namocz słonecznik we wrzątku przez 30 min. Wrzuć go do blendera, razem z jogurtem sojowym (lub innym roślinnym jogurtem), kilkoma łyżkami wody, solą i pieprzem. Zblenduj na gładko. Dodaj tofu naturalne i zblenduj. Dodaj pesto, wymieszaj.
Pesto z czosnku niedźwiedziego – przepis
pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
– duży pęczek czosnku niedźwiedziego (umyty)
– 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
– 125 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
– łyżeczka soku z cytryny (nie jest konieczna, ale uważam, że dobrze robi na smak)
– sól do smaku (u mnie 2/3 łyżeczki)
Wykonanie
Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, uprażone orzechy lekko siekamy na desce. Wszystkie składniki razem z olejem, solą i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Blender ręczny zrobi dokładnie to samo.
Przechowujemy w lodówce w słoiku. Na górę warto wlać jeszcze trochę oleju, by odciąć dostęp powietrza, podobnie jak robi się w przypadku pesto z bazylii. Można mrozić.